onsdag 7 september 2011

Sagan om ”Den glada grisen” (matematik och språk).Man kan jobba med geometriska former på varierande sätt som när vi använder gosedjur (som på bilden). Formen som passar naturligt in på grisen är cirkeln, som fick bli en egen saga om ”Den glada grisen”.

Jag fabulerade innehållet i sagan på egen hand; sagan lyder som följer.

”Det var en gång en gris som var så ledsen, så ledsen hela tiden. Vet ni varför då? Jo, för att grisen var helt ensam. Men varför så ensam? Helt enkelt därför att hon saknade vänner. Har ni vänner och kompisar? Är det bra att ha många vänner? Visst är väl det bra att ha! Vi måste nog hjälpa grisen att hitta några vänner, eller vad tycker ni?

På bordet ligger redan ett antal cirklar, stora rosa cirklar, mindre cirklar i brun färg och små blå cirklar. Då associerar barnen de stora cirklarna till grisens huvud, de mindre till nosen och de små till ögonen. Och alla börjar klistra sina grishuvuden. När grisarna är färdigklistrade ställer jag frågan till alla hur grishuvuden ska se ut för att få sagans gris på bättre humör och bli en glad gris. Här kan man använda pennor och färgkritor för att färdigställa huvudena på grisarna så att alla ser glada ut…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar