tisdag 22 oktober 2013

Intervju med Elena Åsberg. "Låt hösten bli en del av din undervisning."

Nu har hösten kommit på riktigt. Men hur utnyttjar man detta på bästa sätt i sin undervisning? Förskolläraren Elena S. Åsberg är en av de medlemmar som lagt upp flest lektioner med hösttema och hon delar gärna med sig av sina erfarenheter.
– Som pedagog upplever jag att barnen vill lära sig om allt i sin omgivning. Det blir naturligt att prata om årstiderna och det passar jättebra att koppla detta till exempelvis matematik, berättar hon.
Elena arbetar för närvarande som förskollärare i Västerås och har en bakgrund som både lågstadielärare och studierektor i hemlandet Ryssland. Förskolepedagogik är något som engagerar och 2010 gav hon ut boken Familjesagan geometri som handlar om hur man kan lära ut matematik i förskolan med hjälp av handfasta övningar.
Utnyttjar väder och natur
Bland hennes lektioner i arkivet finns flera som är knutna till bland annat hösten. Ett exempel är lektionen
 ”Tema: hösten”  som utnyttjar årstidens särpräglade väder och natur för att lära ut matematik. I lektionen får eleverna bland annat räkna kottar och grenar samt resonera kring de saker som finns i skogen.
– Jag försöker ha ett brett perspektiv som lärare och brukar försöka ”leka” matematik med barnen. Det gör man bra i naturen, säger hon.
Genom åren har hennes konkreta undervisningsstil gett goda resultat och år 2009 fick hon Västerås pedagogiska pris för sitt arbete. För henne är det viktigt att skolan stimulerar till eget tänkande.
– Undervisningen måste utgå från elevernas egna intressen och ibland vara mindre teoretisk, säger hon.
Använder pekplatta
För den som vill inspireras av Elenas pedagogik och exempelvis utnyttja hösten och de övriga årstiderna i undervisningen har hon ett viktigt råd att ge:
– Anpassa alltid undervisningen till barnen och deras värld! Sedan får man gärna läsa mina lektioner och inspireras av hur jag valt att utnyttja hösten och naturen. Men viktigast är att tänka själv, säger hon.
För Elena själv är hösten en magisk årstid. Hon ser alltid fram emot att ta med sig sina förskoleelever på upptäcktsfärd i höstskogen och kunna undervisa på plats:
– Ett bra tips är att ha med sig pekplatta. Med den kan man både fotografera och filma, men även ta fram information och visa för barnen. Det fungerar riktigt bra, berättar hon.

Mer om Elena S. Åsberg: 
• Elena S. Åsbergs profil på lektion.se.
 http://www.lektion.se/my_pages/member.php?id=lenaasb
• Elena S. Åsbergs lektioner.
 http://www.lektion.se/lessons/search.php?level=3&author=lenaasb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar